Vuoden alussa on hyvä tilaisuus pohtia, mitä on toisen ihmisen arvostus arjessa. Aito arvostus lähtee sydämestä. Hyväksyn sen mitä nyt on, työskentelen siitä käsin ja lisäksi luotan, että jokaisessa ihmisessä on myös enemmän mahdollisuuksia, taitoja, ideoita ja ratkaisuja kuin mitä tässä hetkessä ehkä on näkyvillä. Jokaisella ihmisellä on nykytilanteen lisäksi mahdollisuuksien horisontti ja maailma ja meidän tehtävämme on pitää se mielessä, kun olemme hänen kanssaan vuorovaikutuksessa.
Opettajana, esimiehenä, valmentajana, vanhempana tai vaikka ystävänäkin on tärkeää opetella näkemään ja kokemaan, että ihmisellä on kykyjä ja mahdollisuuksia – silloin sanaton ja sanallinen viestintämme kertoo hänelle tästä ja auttaa häntä näkemään omia mahdollisuuksiaan, ottamaan niitä pikku hiljaa käyttöön.
Jos vanhemmat ja opettajat eivät usko lapsen tai nuoren taitoihin ja kykyihin, se on hänelle hyvin turhauttavaa. Kenelläkään meistä ei ole oikeutta sanoa, että sinusta ei voi tulla mitään tai unelmasi ovat haihattelua. Emme ole ennustajia, emme voi nähdä tulevaisuuteen, emme voi tietää varmasti. Nykymaailma on muuttuva ja monimutkainen. Monenlaisilla taidoilla voi löytää oman paikkansa. Aito arvostus jättää mahdollisuuden oven auki.
Aitoon sydämestä lähtevään arvostukseen pääseminen on joskus kovan työn tulos. Tulee vastaan ihmisiä, joita voi olla vaikea arvostaa. Silti humanistiseen ihmiskäsitykseen kuuluu se, että jokainen on arvokas sinänsä, riippumatta siitä, mitä hän tekee tai ei tee. Jokainen on oikeutettu inhimilliseen arvostukseen. Aito arvostus ei tarkoita sitä, että hyväksyn kaiken mitä toinen ihminen tekee tai että tekeminen on aina riittävää, vaan sitä, että uskon, että sillä hetkellä hän on tehnyt sen hetkisen parhaansa. Kun uskon sen oikeasti, arvostan aidosti , niin toinen tuntee sen. Voin rakentaa työskentelyä rauhallisesti tästä hetkestä kohti parempaa tulevaisuutta.
Askeleita arvostukseen
- Huomaa ajatuksesi: jos huomaat ajattelevasi, että tuosta nyt ei tule mitään, pysähdy ja mieti, onko minulla oikeutta sanoa niin, tiedänkö todella tulevaisuuteen
- Treenaa arvostamista katsomalla ihmisiä hyväksyvästi sellaisena kuin he ovat
- Harjoittele myös katsomalla ihmisiä ja miettimällä mielessäsi, että tälläkin ihmisellä on paljon kokemusta, voimavaroja, taitoja ja mahdollisuuksia – näe jokaisen ihmisen mukana kulkeva mahdollisuuksien horisontti
Teksti: Kirsi Saukkola
Kirsi Saukkola on psykiatrinen sairaanhoitaja ja ratkaisukeskeinen valmentaja ja ADHD-asiantuntija. Blogissaan hän kirjoittaa ratkaisukeskeisyydestä ja sen sovelluksista mm. koulutyössä.



